Linux Disk Image

DD komutu bir dosyanın içeriğini okuyarak başka bir dosya üzerine kayıt eder. Bu işlem cp komutunu hatırlatır ancak birbirlerinden farkı ise şudur. DD komutu okuduğu dosya içeriğini belirli biçimde değiştirerek yada başka bir forma dönüştürerek hedef dosya üzerine aktarır. Linux sistemlerinde cihaz dosyaları dosya sisteminde normal bir dosya gibi görünürler. DD bu dosyaları okuyup, formatlarını değiştirebilir veya kopyasını alabilir. Sonuç olarak ASCII-EBCDIC text kodu dönüştürme işlemi için oluşturulmuş olsada günümüzde bu komutun temel amacı disk veya bootlanacak olan 512byte’lık MBR boot sektörünün yedeğini alma gibi işlemlerde kullanılır.

Bir hard-disk’in tamamen bir kopyasının başka bir diske kopyalama işlemi şu şekildedir.
dd2.jpg
Başka bir diske kopyasını almak yerine diskin image kopyasını alıp herhangi bir depolama cihazında saklayabiliriz.
dd3.jpg
Image kopyasını restore etmek için ise aşağıdaki komutu kullanırız. Eğer “conv=noerror” parametresini vermişsek ve işlem sırasında bir hata oluşur ise sistem görmezden gelir.
dd4.jpg
dd komutu ile Master Boot Record’un(MBR) kopyasını alabiliriz. İlk komut MBR’ın tamamını alırken ikinci komut sadece bu ilk sektörün içindeki boot kodları kopyalar yani partition table ve magic bytes kısmını barındırmaz.
dd5.jpg
Usb belleğimizin image kopyasını almak istersek aşağıdaki adımları uygulayabiliriz.
İlk olarak usb belleğin kopyasını “of” parametresi ile belirtilen dizinine atarız.
dd6.jpg
Daha sonra ise işlem tamamlandığında mount ederiz.
dd7.jpg
Komut satırına “mount” yazdığımızda karşımıza çıkan ekranda görüyoruzki mount işlemi gerçekleşmiş.
dd8.jpg
/dev/zero ve /dev/null
/dev/zero Unix benzeri işletim sistemlerinde yer alan, ASCII sıfır (0x00) karakterini üretmekle görevli bir stream dosyasıdır. Ancak ASCII sıfırın onluk tabandaki “0” rakamı ile (0x30) karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Sıradan kullanımlarından biri mevcut disk ve belgelerin üzerine yazmak için gereken veriyi sunmasıdır.
/dev/null Unix benzeri işletim sistemlerinin aygıtlar dizininde (/dev) bulunan bir stream dosyasıdır. Bu belgeye yazılan her tür ve herhangi miktarda olan veriyi sistem yok sayar ve yazan işleme EOF gönderilir. Bu açıdan /dev/null bir kara deliğe benzetilir.
Yaygın kullanımlarından biri uygulamaların istenmeyen çıktılarını, yönlendirme aracılığı ile, devre dışı bırakmaktır.
Aşağıda da görüldüğü gibi /dev/zero streaminden oluşturulan dosya 00 değerlerinden oluştuğundan 512*10=5120byte’lık bir boyut ile oluşturuluyor.
dd9.jpg

Yorum bırakın