SAP & ABAP Öğreniyorum

Staj süresi boyunca SAP ile ilgili işlerde görev alacağımdan kendimi buna hazırlamak adına sistem mimarisi, modüller, ABAP gibi başlıkları incelemeye ve öğrenmeye karar verdim. Bu süreçte SAP’yi öğrenmeye çalışırken burada da öğrendiklerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle SAP sisteminin mimarisinden ve ABAP programlama dili ile ilgili temel kavramlardan bahsetmekte yarar var.

SAP Sistem Mimarisi

SAPR3.png

SAP mimarisi 3 katmanlı client/server modeli üzerine kurulmuş bir sistemden oluşuyor.
• Presentation Server
• Application Server
• Database Server

Presentation Server aslında sisteme giriş için kullanılan SAPGUI adlı web veya masaüstü kullanıcı arayüzü uygulamasıdır. Kullanıcılar, bu arayüzden işlemlerini gerçekleştirmek için uygulama sunucusuna (Application Server) istek gönderirler ve uygulama sunucusu da istekleri yerine getirdikten sonra sonuçları tekrardan SAPGUI’ye kullanıcıya göstermek için geri yollar.

Uygulama sunucusu, ABAP programlarının çalıştırıldığı ve kullanıcıya göstermek için SAPGUI’ye gönderildiği katmandır. Aynı zamanda BASIS katmanı olarak da adlandırılır. Kullanıcın isteklerini yerine getiren işlemler (process) burada çalışır. ABAP programları yürütülebilir (executable) dosyalar değildir. O yüzden BASIS sisteminden bağımsız olarak işletim sistemi üzerinde çalışamaz, SAP sistemine ihtiyaç duyar.

Veritabanı sunucusu ise uygulama sunucusundan gelen veritabanı isteklerini değerlendiren katmandır. SAP sisteminden bağımsız olarak çalışabilir. Bu katmanın bağımsız olması SAP sisteminin farklı sunuculara taşınmasında kolaylık sağlar.

sapserver.PNG

SAPGUI’den gelen istekler ilk olarak Dispatcher (Yönlendirici) tarafından karşılanıp uygun olan Work Process’lere atanır. Work Process’ler kendi içlerindeki ABAP yorumlayıcı tarafından programı çalıştırır ve çıktıyı tekrardan Dispatcher’a yollar. Dispatcher ise çıktıyı kullanıcıya yönlendirir.

Presentation Sunucusuna yani SAPGUI ara yüzüne SAPLogon programı ile bağlanıyoruz. Kullanıcı adı, şifre, sunucu adresi bilgileri buraya kaydedip bağlantı oluşturdum. Daha sonrada SAPGUI aracılığı ile Sandbox ve Development sistemleri için bana verilen kullanıcı adı ve şifre ile Sandbox sistemine departmandaki çalışanların tabiri ile “Çöp” sistemine ilk olarak giriş yaptım.
saplogon2.PNG

SAP ana menü ekranı ise şu şekilde;

saplogon.PNG

Yorum bırakın