SAP & ABAP Öğreniyorum – Fonksiyon Modülü

Fonksiyon  modülleri SAP’de Fonksiyon kütüphanesinde bulunurlar ve her fonksiyon modülü import ve export arayüzü parametrelerine sahiptirler.

aaa4

Import parametreleri, fonksiyon modülü çağrıldığında alınan değer veya değişkenleri ifade eder. Export parametreleri, modülden programa aktarılan değerleri ifade ederken, değişen (changing) parametreler ise modül içinde değiştirilebilen ve programa aktarılabilen parametrelerdir. Hata (Exceptions) parametreleri ise modül çalışırken herhangi bir hata ile karşılaşırsa devreye girer.

Fonksiyon modülünü iyice anlamak adına basit bir program yazalım. İlk olarak SE80 ekranından program yaratmak yerine fonksiyon grubu oluşturalım.

fonksiyon.PNG
Daha sonra ise fonksiyon grubumuzun içine fonksiyon modülünü yaratalım. Yine se80 üzerinden yaratabildiği gibi se37 işlem kodunu kullanarak da “Fonksiyon Builder’ ekranından yaratabiliriz.
fonksiyon2.PNG

Ardından fonksiyon modül içeriğini dolduralım. Input değerlerimiz olan parametreleri Import ekranında, Output değerlerini ise Export ekranında belirtelim.

fonksiyon3.PNG

fonksiyon4.PNG

Son olarak da fonksiyon modülünün kod içeriğini yazalım.

fonksiyon5.PNG

Fonksiyon modülü yarattıktan sonra çalışabilirliğini test etmek için F8 tuşu ile çalıştıralım ve sonra örnek bir program yazarak fonksiyonumu bu program içerisinde çağırma işlemini gerçekleştirelim.

fonksiyon6.PNG

REPORT ZCIHAN_FONK.
data p_sonuc type int4.
parameters : p_num1 type int4,
p_num2 type int4.
call function ‘ZCIHAN_FONKMODUL’
EXPORTING
sayi1 = p_num1
sayi2 = p_num2
IMPORTING
sonuc = p_sonuc.
write  p_Sonuc.

fonksiyon7.PNG

fonksiyon8.PNG

Yorum bırakın