SAP & ABAP Öğreniyorum – Veri Modelleme

Öncelikle veri modelleme işlemleri için, ABAP Dictionary (Sözlük) ekranına SE11 işlem koduna erişmemiz gerekiyor.

dictionary.PNG

Sistemde varsayılan olarak bulunan Havayolu tablosunun (SCARR) yapısı;

tablo1.PNG
Tablo yapısında 3 önemli alandan bahsedebiliriz. İlk olarak “Field” dediğimiz özelliğin karşılığı kolonlardır. Field alanında eklediğimiz her satır tablodaki bir kolonu ifade ediyor. “Domain”, Field’ın teknik özelliklerinin örneğin veri tipi ve uzunluğunun verildiği alan. “Data Element” ise teknik özellikler ile birlikte iş kavramına uygun farklı özellikleri de üzerine barındırabilecek alanlardır. Domain’e ait birden fazla Data Element bulunabilirken, Data Element’in sadece bir tane Domain’i olabilir.

domain.PNG

Aşağıda da görüldüğü gibi Data Element tanımlanırken Domain üzerine oluşturulur. Ayrıca Field Label gibi özelliklerde tanımlanabilir.dataelement.PNG

dataelement.PNG
Domain ve Data Element yapılarını oluşturduktan sonra tablolar nasıl oluşturulup, kayıt atıldığına bakacak olursak, aşağıdaki gibi bir örnek tabloyu oluşturdum ve deneme amaçlı kayıt girdim. Tabloyu oluştururken daha önce oluşturmuş olduğum Data Element = ZCIHANDATA’yı kullandım. MANDT Field alanı varsayılan olarak müşteri numarası takibinin yapılması için verilir. Tablodan veri çekilmek istendiğinde SAP otomatik olarak sadece o müşterinin numarasına ait verileri getirir.
tablo2.PNG

tablokayıt.PNG

tablokayıt2.PNG

Yorum bırakın