Linux Swap Space

Takas alanı(Swap Space) dediğimiz disk bölümü belleğin yetmemesi durumunda işletim sisteminin diskten yararlanması için kullanılır. Çalışan bir sürece bellek tahsis etmek gerektiğinde eğer RAM de yer kalmamış ise arkadan gelen süreçler için diskte ayrılmış olan alan kullanılıma açılır. Bu yöntem sistemi her ne kadar yavaşlatsa da en azından bellek yetersizliği yüzünden programların kesilmesi önlenmiş olur. O yüzden swap space’in kullanımını sık sık gözlemleyip belleğin ihtiyacı olan optimal alanı ona vermemiz gerekir. Swap space ve process’lerin kullanımıyla ilgili bilgileri “top” komutu ile alabiliriz.
c1.jpg
Swap space’in yetersiz kaldığı durumlarda ,bu alan için ayrılan disk bölümünü yeniden oluşturmak yerine bu alana ek yapmak daha mantıklıdır. Bunun için önce disklerimizden birinde uygun boyutta bir takas dosyası yaratmamız gerekir. Swap space bilgisini görmek için free komutunu kullanabiliriz.
c3
Swap space oluşturmak için önce diskten bir parça ayırmalıyız. Aşağıdaki komut ile yaklaşık 100MB’lık bir dosya yarattık.
c2
Daha sonra ise /etc/fstab içine yarattığımız bu alanı belirtmemiz gerekir. Sistem her açıldığında bu dosyaya bakarak mount işlemlerini gerçekleştirir.
c4.jpg
Son olarak da yeni swap space alanını önce biçimlendirip ve daha sonra da aktif hale getiriyoruz.
c5
c6.jpg
Görüldüğü gibi daha önce 3.1 olan swap alanı şu an 3.2G olarak gözüküyor. Eğer eklediğimiz bu alanı silmek istersek “swapoff /tmp/swapadd” diyerek silebiliriz.
c7.jpg
Syslog dosyasına baktığımızda da görüyoruz ki swap alanımız ile ilgili log kaydı tutulmuş.
c8.jpg

Yorum bırakın